Przepis na: Amerykańska szarlotka

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cukier , cynamon , jabłka , masło , olej , olej , sól , woda ):

  • kilogram jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
    Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli
  • olej i bułka tarta do formy
  • lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
  • 2 łyżki stopionego masła do pokropienia

Przepis:

Amerykańska szarlotka
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. Jabłka obierz, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój na cienkie plasterki lub zetrzyj na grubej tarce. Zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, rozwałkuj. Ułóż jeden z płatów na dnie formy. Wymieszaj jabłka z cukrem i cynamonem. Wyłóż je na płat ciasta, przykryj drugim płatem. Wierzch skrop stopionym masłem. Piecz aż do zrumienienia się ciasta. Jeśli szarlotka po upieczeniu wyda ci się za mało słodka, możesz posypać ją cukrem pudrem.

Amerykańska szarlotka - Zdjęcia

Amerykańska szarlotka - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy